Lijfrente

Ik heb mijn stakingswinst omgezet in een artikel 19 en 44 stamrecht in mijn bv. Kan ik dat omzetten naar een lijfrente?

Jeroen Wolfsen maandag 01 september 2014 - bijgewerkt op: 25 februari 2022
Ondernemers die in het verleden hun bedrijf hebben omgezet naar een bv, hadden destijds de keuze om over de stakingswinst, in één keer af te rekenen of de winst door te schuiven in de vorm van een stamrecht. Door het omzetten naar een stamrecht werd directe belastingbetaling voorkomen en kon het geld in de bv blijven zitten.  Het gaat hier dus niet om een stamrecht op basis van een gouden handdruk maar een stamrecht dat een ondernemer heeft bedongen bij zijn eigen bv.

Artikel 19 en 44 stamrechten 

We komen in de praktijk nog steeds veel bv’s tegen met deze zogenaamde artikel 19 en 44 stamrechten. Het belangrijkste kenmerk van deze stamrechten is dat de uitkeringen alleen maar mogen worden gedaan aan een beperkte groep van gerechtigden. Uiteraard is dat de DGA van de bv die het stamrecht heeft bedongen. Maar tot die gerechtigden behoort ook de echtgenoot. Een tweede kenmerk is dat de uitkering levenslang moet zijn Let op: zie update onderaan artikel: tijdelijke lijfrente ook mogelijk. Andere looptijden zijn fiscaal niet toegestaan.

Belastingvoordeel door lijfrenten te verdelen tussen echtgenoten

Een interessant voordeel van een artikel 19 en 44 stamrecht is dat de uitkering ook toe mag komen aan de echtgenoot. En dat betekent dat er geschoven kan worden tussen de beide echtgenoten en er op die manier belastingvoordeel gehaald kan worden doordat voor beiden een uitkering in een lagere belastingschijf kan vallen. Moneywise adviseert u hier niet over maar een goede accountant of financieel planner kan u zeker helpen met het uitzoeken van de mogelijkheden die u heeft.

Levenslange uitkering door een verzekeraar

Voorwaarde voor zo’n levenslange uitkering is dat deze moet gebeuren door een verzekeraar. We noemen zo’n uitkering een Direct ingaande Lijfrente ( DIL) en deze moet dus levenslang zijn. Helaas is het niet mogelijk om deze uitkering onder te brengen via banksparen. Omdat de verschillen tussen de verzekeraars groot zijn, is het verstandig om de aanbieders goed te vergelijken. Dat kan heel makkelijk en snel door het invullen van de lijfrente vergelijking van Moneywise.nl. Binnen enkele momenten heeft u een overzicht van de markt en aanbieders. U kunt gratis één of meerdere offertes aanvragen en indien gewenst online een verzekering aanvragen.

 Tijdelijke lijfrente voor artikel 19 en 44 stamrecht  nu ook mogelijk (update 25-02-2022)

De staatsecretaris heeft goedgekeurd dat een dergelijk stamrecht wordt omgezet in een lijfrentevorm die voldoet aan de Wet IB 2001. Daarmee wordt de omzetting in een overbruggingslijfrente (alleen bij een verzekeraar) en/of een tijdelijke oudedagslijfrente zoals genoemd in de bepalingen van art. 3.125 lid 1 onderdeel c Wet IB 2001 en art. 3.126a lid 4 onderdeel a ten tweede en ten derde Wet IB 2001 mogelijk.
Is er sprake van kapitaaloverdracht naar een andere uitvoerder dan dient de overnemende uitvoerder aan de belastingdienst te verklaren dat de oude boetebepalingen bij oneigenlijk gebruik gehandhaafd blijven. Vanwege deze laatste eis zal niet iedere bank een art. 19/44j-stamrechten overnemen
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.962 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube