Lijfrente

Beloning adviseur aftrekbaar voor consument bij lijfrente advies

Jeroen Wolfsen donderdag 28 juni 2012 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017

Update:NIet meer van toepassing

Op 13 juni heeft het Ministerie van Financiën het nieuwe lijfrentebesluit gepubliceerd, waarin wordt  bevestigd dat de beloning die een consument betaalt aan een adviseur voor het adviseren en afsluiten van een lijfrenteproduct aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting.

Waar vroeger de adviseur door de bank of verzekeraar betaald werd door middel van provisie, zien we tegenwoordig dat er gewerkt met een adviesfee. Daarbij wordt de provisie uit het lijfrenteproduct gehaald, waardoor de klant een hogere rente krijgt. Daar staat tegenover dat de adviseur een rekening naar de klant stuurt voor de geleverde diensten.
Ondanks dat werken onder adviesfee veel transparanter is, zat hier een nadeel aan, de adviesfee was namelijk niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.  De klant ontving een nota en moest deze uit privé middelen voldoen. Een belangrijk verschil met de constructie op provisie basis. Dit werd nog steeds als een 'gratis'advies door consumenten ervaren. Dat er in werkelijkheid hoge kosten gerekend  worden door de provisie werd een beetje vergeten door de consument.

Door het besluit van 13 juni heeft het Ministerie van Financiën dat verschil rechtgetrokken.  De vergoeding die u betaalt aan een adviseur, voor het advies en het afsluiten van een lijfrente bankspaarrekening is hiermee fiscaal aftrekbaar geworden.



Aftrekbaarheid adviesfee en de jaarruimte
Om de premie / inleg voor een lijfrenterekening af te mogen trekken van de inkomstenbelasting, moet u wel jaarruimte hebben. Via de jaarruimte formule bereken je hoe groot het pensioengat is en hoeveel je in een bepaald jaar mag storten op een lijfrenterekening.
De gestorte inleg op de lijfrente rekening mag worden afgetrokken van de inkomstenbelasting met als maximum de hoogte van de jaarruimte.
Wilt u ook de adviesfee van de financieel adviseur aftrekken? Dan mag de inleg op de lijfrenterekening en de adviesfee samen niet hoger zijn dan de jaarruimte.

Voorbeeld:
Meneer Jansen heeft een pensioentekort. Een financieel adviseur berekent dat zijn jaarruimte € 3.000,- bedraagt. Meneer Jansen besluit een lijfrenterekening te openen en daar eens per jaar € 3.000 op te storten. Zo maakt hij maximaal gebruik van zijn jaarruimte. De financieel adviseur rekent voor zijn dienstverlening € 500,-. Om de rekening ook aftrekbaar te stellen besluit de heer Jansen in jaar 1 € 2.500,- te storten op de lijfrenterekening zodat hij de adviesfee ook aftrekbaar kan stellen.

Lijfrente oversluitservice
Het Ministerie van Financiën  stelt in haar besluit dat de adviesfee mag worden afgetrokken als er daadwerkelijk een lijfrenteproduct is afgesloten, of is verlengd.
Dit betekent dat ook de € 149,- per polis die wordt gerekend voor de Lijfrente Oversluitservice kan worden afgetrokken van de inkomstenbelasting, mits er sprake is van voldoende jaarruimte. Met dit belastingvoordeel dalen de kosten voor het oversluiten van een woekerpolis dus flink. Afhankelijk van uw inkomen en belastingtarief ligt de prijs hiermee tussen de € 94 en € 72.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.964 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube