Financieel Advies

Wat zijn redelijke kosten voor advies of de aanschaf van een financieel product?

Jeroen Wolfsen vrijdag 29 augustus 2014 - bijgewerkt op: 29 april 2016
logo Autoriteit Financiele Markten (AFM)Vanaf 2013 moet u als consument betalen voor advies over financiële producten. Per 1 januari 2013 is namelijk het provisieverbod van kracht en dat betekent dat banken en verzekeraars geen vergoeding meer mogen betalen aan tussenpersonen en adviseurs.  Ook als u een product rechtstreeks, dus zonder adviseur aanschaft, moet u hiervoor kosten betalen aan de bank of verzekeraar.  U kunt te maken krijgen met 2 soorten kosten: kosten voor advies en kosten voor het regelen of aanschaffen van een product (distributiekosten).

Anderhalf jaar na invoering van het provisieverbod zien we nog steeds dat consumenten moeten wennen aan het betalen voor advies. Blijkbaar vinden veel consumenten de kosten te hoog voor de dienstverlening die men hiervoor krijgt. We spreken regelmatig consumenten die vele honderden euro’s meer moeten betalen voor de aanschaf van bijvoorbeeld een bankspaarrekening dan in onze ogen noodzakelijk is.

Wat is een redelijke prijs voor advies of een product?
Veel mensen zijn op zoek naar een financieel product zonder tussenkomst van een adviseur. Men zit simpelweg niet te wachten op een uitgebreid financieel advies omdat ze precies weten welke product men zoekt. Deze klanten willen geholpen worden op basis van Execution Only. Ze willen een product kopen zonder advies en dus ook zo weinig mogelijk kosten betalen voor het aanschaffen van dat product. Een overlijdensriscoverzekering is een product wat zich daar heel goed voor leent. Maar ook het overzetten van een woekerpolis naar lijfrente banksparen is heel goed door de consument zelf te regelen zonder hoge advieskosten.

AFM controleert op te hoge advieskosten.
Afgelopen juli heeft de  Autoriteit Financiële Markten (AFM)  een bestuurlijke boete van € 100.000 opgelegd aan een assurantiekantoor vanwege te hoge advieskosten voor het oversluiten van beleggingsverzekeringen.

De AFM heeft vijf klantdossiers onderzocht waarin Cas Assurantiën B.V. heeft geadviseerd over het oversluiten van beleggingsverzekeringen. De boete is opgelegd omdat Cas in de vijf klantdossiers vergoedingen in rekening heeft gebracht die gezien de aard van de dienstverlening kennelijk onredelijk en te hoog zijn.
Zo bracht Cas B.V. voor het oversluiten van bijvoorbeeld 1 beleggingsverzekering € 1.200, voor het oversluiten van 2 beleggingsverzekeringen € 1.000 en voor het oversluiten van 3 beleggingsverzekeringen € 1.900 in rekening. De in rekening gebrachte vergoedingen staan niet in verhouding tot de werkzaamheden zoals die blijken uit de klantdossiers. Men kon ook niet aantonen dat er daadwerkelijk zo veel uren aan werk verricht waren voor deze klanten.

Woekerpolis zelf oversluiten naar banksparen voor € 169.
Veel van die beleggingsverzekeringen zijn woekerpolissen. Het oversluiten van uw beleggingsverzekering is relatief simpel. Via MoneyWise sluit u zelf uw woekerpolis over voor een eenmalig bedrag van € 169,--. Het oversluiten van uw woekerpolis doet u via onze woekerpolis oversluitservice
In dit artikel

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.968 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube